fbpx

Manipulatie door Apple

Big news. Zo noemt Apple het nu op zijn website. Veel nieuwe producten. Nieuwe iPhones (ze zijn zo gek om er drie tegelijkertijd te lanceren) en een nieuw Apple horloge (waarbij hartslag meten kennelijk zo belangrijk is dat ze maar liefst een kwartier alleen daaraan besteden). Bigger than big. Daar begint het op te lijken. Dit alles werd gisteravond gepresenteerd op het Apple Event. Eén van de twee geweldigste avonden (naast het WWDC event) in een jaar van de Apple fans, waaronder ik. Hoe is Apple zo geliefd? Hoe krijgt Apple het voor elkaar dat miljoenen mensen hiernaar (uit)kijken? En hoe zorgen zij ervoor dat hun producten gekocht worden?

Als marketing en branding specialist zijn er altijd wel dingen die me opvallen. Hoe Apple (en andere bedrijven) dingen aanpakken. Want weet, achter elke dia, elke zin, elk woord zit een achterliggende betekenis en strategie. Hierbij 6 punten die mij opvallen, met een uitleg waarom ik denk dat zij die bepaalde keuze gemaakt hebben.

1. Veel beeldmateriaal

Apple houdt van foto’s en video’s. Mensen ook. Want je kunt je veel beter inbeelden hoe een iPhone eruit ziet. En dus ook alvast (in je hoofd) in je hand vasthouden. Dat vindt Apple dan weer extra leuk. Want hoe meer jij je visualiseert dat jij de nieuwe iPhone in je hand hebt, hoe leuker jij hem vindt, en hoe meer overtuigd dat jij wordt dat je hem gaat kopen.

2. ‘Normale’ kleding

Je zou denken dat Tim Cook, met een waarde van $625 miljoen, een cool jasje aan zou hebben op het event. En dat zijn goedbetaalde collega’s dat ook zouden hebben. Maar dat is dus een denkfout. Want wie kopen er nou Apple producten? Iedereen. Of ja, iedereen die het kan betalen. Middel en hogere klasse dus. Wat trekken zij vaak aan? Een €10.000 pak? Soms. Maar het grootste deel niet. Die houdt het bij een blouse, of andere casual kleding. Wat hebben Apple sprekers aan? Een blouse. Waarom is dit zo belangrijk? Omdat de doelgroep van Apple zich meer aangesproken voelt. Er zijn meer overeenkomsten tussen Apple en de doelgroep. En dat stimuleert het vertrouwen, en het koopgedrag.

3. Game ontwikkelaars als gastspreker

2.2 miljard. Zoveel gamers zijn er op de wereld. Dit is een gigantisch aantal. Niet gek dus dat Apple ervoor kiest om ontwikkelaars van game apps uit te nodigen om hun game te presenteren. Bijvoorbeeld games die met augmented reality zijn gemaakt. Of die, dat zeggen ze ten minste, beter werken met de nieuwe iPhone of iOS. Want mensen vinden games gewoon leuk. Dus ze vinden de presentatie ook leuker. Want, opnieuw, hoe meer overeenkomsten, hoe meer bestellingen.

4. Focus op milieu en duurzaamheid

Tegenwoordig vinden mensen groen super belangrijk. Dat is het ook, want anders is er over een paar jaar geen bewoonbare wereld meer. Apple speelt hier slim op in. Ze geven namelijk aan dat ze om het milieu geven, dat producten 100% gerecycled kunnen worden en dat ze daarmee bijdragen aan de duurzaamheid. Nog meer redenen om voor Apple te kiezen.

5. Gezondheid is belangrijk

Wat de designers in San Francisco ook slim gedaan hebben, is focussen op (het verbeteren van) de gezondheid. En dan vooral met de Apple Watch. Iedereen wil gezond leven. Niemand wilt hartproblemen. Dit horloge zou hét ideale product zijn om een gezond leven waar te maken. Ze proberen je te vertellen dat als je de Apple Watch koopt, dat je je leven verbetert. Slim.

6. Prijzen op het laatst

Een belangrijk detail van de keynote is, is dat ze de prijzen pas op het eind vermelden. Ze leggen de focus op design en de details. Je koopt bij Apple voor het design en de software. Niet voor de prijs. Dat is slechts bijzaak. Op deze manier probeert Apple het laagdrempeliger te maken om de nieuwste gadgets te kopen.

En nog iets wat ik kwijt moet: Apple blijft Apple. Ze hebben gewoon zulke goede producten en zo’n sterk merk opgebouwd, dat het al jarenlang een geliefd bedrijf is. Dit speelt zeker mee in het hoofd van de potentiële iPhone koper. Dat heeft Steve Jobs goed voor elkaar gekregen.